Schoenenpraat met Liesel Swart
Schoenenpraat, een appgesprek tussen ons - Leonie Huinink (LH) en Milou Hillegers (M) - en iemand uit de branche. We trappen af met Liesel Swart (LS), schoenmaker en –ontwerper en docent aan de Dutch Shoe Academy. In de zomer van 2019 was ze op vakantie in Marokko. Daar bezocht ze de makers van haar bekende LEV zomerlaars.
M: Hoi Liesel en Leonie!
LH: Hai
LS: Hoi
M: Gezellig dit! Vertel Liesel, hoe was je zomer? Wat heb je allemaal gedaan. Of juist niet?
LS: Naar Marokko geweest, mooi fotogeniek land met hele vriendelijke mensen. Maar we zijn allemaal goed ziek geweest dus we hebben niet alles kunnen zien wat we wilden. Wel naar de looierij in Marrakesh geweest; indrukwekkend.
M: Ik zag daar een aantal foto's van, zag er inderdaad fascinerend uit!
LH: Stinken? Die looierij heb ik laatst per ongeluk overgeslagen. Ik heb wat gemist dus?
LS: Ben wel wat gewend. Super leuk te zien hoe de laarsjes gemaakt zijn, zittend op de grond in een ruimte van twee vierkante meter. Maar de dame die mijn laarsjes heeft gemaakt sprak geen Frans of Engels en ik geen Marokkaans.
LH: Oh jammer. Dus jullie herkenden elkaar wel in ieder geval?
LS: Herkennen, dat zeker, via de foto. Ze lachte verlegen en bevestigde dat zij ze gemaakt had.
M: En is de zomerlaars van LEV ook te koop in NL of via je website?
LS: Ze zijn op aanvraag te koop; je moet echt geduld hebben, het kan zomaar een half jaar duren. Ze zijn 850 euro.
M: Ze zijn fantastisch! Jolanda van Iersel verricht mooi werk dus daar? Samen met deze dames.
LS: Zeker zij betaalt deze vrouwen een normaal salaris. Het gaat nu goed met deze vrouwen; raffia is populair. Ik ben heel benieuwd, hopelijk blijft dit nog even zo. Hoe was jullie vakantie, ook nog iets met schoenen gedaan?
M: Ik mag nog op vakantie, dat ga ik aankomende week doen.
LS: Waar naartoe?
M: Zuid-Frankrijk. Daar kun je me vaak in de zomer vinden haha.
LH: Ik heb deze zomer eigenlijk helemaal niets schoengerelateerds gedaan. Ik was wel even moe na examenstress voor Orthopedisch Schoentechniek en fikse drukte bij Santulli. Ik hoop in de winter naar Japan te gaan en dan weer een beetje contacten te leggen.
LS: Japan te gek, daar heb je ook hele mooie schoenenlabels.
LH: En geweldige schoenmakers!
LS: Al eens bij het Schoenenmuseum in Romans geweest? International Shoe Museum of Romans; museum in Romans-sur-Isère of is dat niet in de buurt?
M: Nee, nog nooit geweest. Ik wil volgend jaar wel naar de fabriek van J.M. Weston gaan, in Limoges. Die doen rondleidingen. Ik denk er nog over om daar een oproep voor te plaatsen; met meer mensen gaan is tenslotte leuker!
LH: Is dit een uitnodiging Milou?
LS: Jaaaa! Ik schrijf me in.
M: Wat mij betreft wel!
M: Maar voordat het straks zomer is, is het eerst nog winter. Dus vertel; hoe is het met de LEV01 sneaker en de laarzen?
LS: Ja, het wordt weer de tijd van het jaar! De LEV01 sneakers zijn eind oktober binnengekomen; limited edition, 100 paar dit jaar. Ze zijn verkrijgbaar voor 195 euro. Uiteraard is ook deze schoen weer gemaakt van natuurlijke materialen: het bovenwerk is van 100 procent wol, de binnenzool van vier millimeter dikke wolvilt, de tussenzool is van kurk en de loopzool is van natuurlijk rubber.
M: En deze heb jij ook zelf weer langdurig getest toch? Ze zitten dus gegarandeerd heerlijk!
LS: Flink getest, het is even wennen tegenwoordig is men hele zachte zolen gewend en kurk is wat stugger en harder maar de afwikkeling is prima. Ik wil niet anders meer.
LH: Als de afwikkeling goed is, zit je goed! Aldus de orthopedisch schoenmakers haha. Misschien kan ik 'm zelfs aanraden aan mensen met stijve tenen.
LH: Kan de binnenzool eruit zodat er een steunzool in past?
LS: Ja, de inlegzool wordt los geleverd. Nu nog op zoek naar lokale productie om de ecologische footprint nog kleiner te maken! Het liefst nog op bestelling zodat er geen overproductie is.
M: Kortom; voor de klant die opzoek is naar een bewuste en modieuze oplossing voor kleine voetproblemen ideaal dus!
M: Hierover gesproken; er komen steeds meer schoenmakers- en ontwerpers bij dankzij de nieuwe opleiding. Wie weet staan we aan het begin van een verandering. Zie jij dat ook zo?
LS: Ik zie een grote verschuiving naar kleinere lokale producties en naar het consuminderen. En naar productie terug naar Europa. Veel mensen kopen minder en maken bewustere keuzes. Misschien is het wel voor een bepaalde doelgroep weggelegd, meestal zijn de ecologische producten duurder.
LH: Tja, als je minder geld hebt kies je toch vaak voor het goedkopere product. Doe je daar ook iets mee op de opleiding nu; verantwoord produceren en ondernemen? Ik heb net mijn laatste geld uitgegeven aan een biologisch pakje boter.
LS: Duurzaamheid staat in het programma van de Shoe developers, heel belangrijk! Dat vindt de overheid gelukkig ook; je kunt er niet omheen.
LH: Mooi. Wat doen jullie daar dan aan op Dutch Shoe Academy, geef je er les over? Laat je mensen een duurzaam plan bedenken?
LS: De studenten bestuderen schoengerelateerde bedrijven die duurzamer zouden kunnen gaan werken; zij geven zo’n bedrijf tips. Of het nu een schoenhersteller is of Nike.
M: De eerste lichting Shoe developers zit nu in het tweede jaar; hoe ziet dat jaar eruit?
LS: Het jaar van de Shoe developers heeft vier periodes, per periode wordt één model bestudeerd, ontworpen, gemaakt en gerepareerd. De gerepareerde schoenen worden verkocht aan 8+ in Amersfoort; een tweedehands warenhuis. Dit is ook onderdeel van een van de opleidingen van MBO Amersfoort.
LH: Ik zou ook wel eens willen weten wat er binnen de orthopedie duurzamer kan. Heel veel waarschijnlijk.
LS: Heel veel zeker weten, interessante opdracht voor de Shoe developers of als stageopdracht. Als er bedrijven zijn die zich daarvoor willen aanmelden kan dat bij mij.
LH: Wil je eigenlijk verder nog iets kwijt over schoenen?
LS: Daar kan ik nog jaren over praten!
LH: Oké, dan blijf ik nog even. Weet je ook iets dat beter zou kunnen aan De Schoenwerkplaats?
LS: De Schoenwerkplaats is een top-idee. Misschien voor de toekomst ook een plek waar werkgevers werknemers kunnen treffen.
LH: Ik zou graag wat meer eindresultaten laten zien op de website. Daar gaan we de komende tijd mee bezig, onder andere.
LS: Dat is een goeie; van de geslaagde projecten foto’s op de website.
LH: Wat zijn eigenlijk je favorieten van je eigen werk?
LS: Mijn favorieten zijn natuurlijk m’n vilten warme laarzen!
Wil jij een paar schoenen van Liesel aan je voeten, ga dan naar de website van LEV01 of bezoek één van de verkoopadressen. Meer informatie over de opleiding Shoe Developer aan de Dutch Shoe Academy vind je hier.