Kom in contact met de beste schoenmakers voor het realiseren van je ideeën

Met Leonie in Sapporo bij maatschoenmaker cagra

Met Leonie in Sapporo bij maatschoenmaker cagra

In de zomer van 2018 reisde ik met de trein door Japan. Deze keer wilde ik van Tokyo helemaal naar het noordelijkste puntje van het eiland Hokkaido reizen. Onderweg kwam ik onder andere door de stad Sapporo. Daar besloot ik dat het tijd was eens een vakgenoot op te zoeken - ik was benieuwd naar de Japanse manier van werken.

Contact maken met schoenmakers in Japan gaat het makkelijkst via Instagram. Tokyo zit vol met schoenmakers; de beste (en duurste) maatschoenmakers van de wereld wonen – in mijn ogen – in Japan. Sorry Italië. In Sapporo vond ik er ook een paar en het werk van maatschoenmaker cagra (Yasuzo Higuchi) stak met kop en schouders boven alles uit. Daar moest ik zijn! Ik stuurde een berichtje en was meteen welkom.

Yasuzo Higuchi is een van de weinige maatschoenmakers in Sapporo. Wel zijn er in Sapporo veel orthopedisch schoenmakers; een stuk of vijftien. Zijn werkplaats is gevestigd in een gebouw waarin allerlei creatieve kleine bedrijven zijn gehuisvest; we moeten even zoeken voor we zijn plek gevonden hebben.

De ruimte die we vervolgens betreden is licht en mooi, ondanks het kleine oppervlak voelt de werkplaats niet erg opgepropt. Alles heeft z’n plek, er staan twee stikmachine’s (Pfaff en Singer) en een schalmmachine van een Japans merk. Verder een heel klein schuurmachientje dat volgens mij nauwelijks gebruikt wordt; dit geeft meteen een van de belangrijkste verschillen aan tussen mijn werkwijze en die van dhr. Higuchi; hij doet bijna alles met de hand.

Zoals ik al zei, zijn werk is fantastisch. Alle details kloppen, er zit geen steekje verkeerd. De belijning van de bovenwerken en de modellering van de leesten zijn prachtig. Onderwerken zijn met de hand genaaid. De schoenen die hij maakt zijn nogal mijn smaak; niet te glamoureus maar wel erg elegant.

Bij cagra worden alleen op bestelling maatschoenen gemaakt. Klanten zijn voornamelijk ‘schoenenfreaks’ (zoals ik?), wat rijkere mensen en mensen met een afwijkende schoenmaat. Op het moment van ons bezoek lag er zelfs een opdracht van een klant met een spitsvoet. Daarover waren we het eens: moeilijk.

"Ik wilde dingen maken die door één persoon worden voltooid"

Inmiddels geeft dhr. Higuchi ook les, hij draagt vandaag zelfs een paar schoenen gemaakt door één van zijn studenten. Ik probeer ook wat over mezelf te vertellen. Google translate helpt een boel wanneer je elkaars taal niet spreekt, maar het haalt wel de vaart uit een gesprek.

Wanneer ik vraag hoe hij in het vak terechtgekomen is vertelt hij tot mijn verbazing dat hij tot zijn 28e sales manager is geweest. Waarom hij schoenen is gaan maken is duidelijk: “ik wilde dingen maken die door één persoon worden voltooid”. Dat snap ik wel. Alles straalt rust en concentratie uit.

Bedankt dat ik mocht komen kijken. Inmiddels is cagra verhuisd naar een ander gebouw in het centrum van Sapporo. Ik ben benieuwd hoe de werkplaats daar eruit ziet.

Maatschoenmaker cagra vind je online op Instagram en op Tumblr.

Foto's en tekst:
Leonie Huinink

Schoenenpraat met Liesel Swart

Schoenenpraat met Liesel Swart

Hier zit al 80 jaar een schoenmakerij nu vind je er De Zooliste

Hier zit al 80 jaar een schoenmakerij nu vind je er De Zooliste