Kom in contact met de beste schoenmakers voor het realiseren van je ideeën

In Tokyo met Leonie Huinink

In Tokyo met Leonie Huinink

Afgestudeerd aan de kunstacademie, gecertificeerd maatschoenmaker en orthopedisch schoentechnicus in opleiding. Leonie Huinink heeft de afgelopen jaren een geweldig portfolio opgebouwd en werkte dit jaar o.a. voor de Nationale Opera en Jan Jansen. In het dagelijks leven werkt ze bij Santulli Orthopedie te Amsterdam. Daarnaast loopt ze rommelmarkten en kringloopwinkels af op zoek naar bijzonder (schoenmaak)gereedschap. Afgelopen lente ging ze op vakantie naar Japan en bracht ze de mooiste dingen mee terug. Heb je Tokyo op de planning staan? Dit zijn de plekken waar je heen moet!

B.V. Otani

orig jaar ging ik voor het eerst naar Tokyo, omdat één van mijn beste vrienden trouwde met zijn Japanse vriendin. Afgelopen lente ging ik opnieuw, om mijn vrienden te bezoeken en omdat ik inmiddels wel licht geobsedeerd ben door het land, de cultuur en het eten. Ik ben door mijn beroep óók gefascineerd door de Japanse schoenmakerscultuur. In Japan heerst er, net zoals in Nederland, helaas een grote wegwerpcultuur, maar gelukkig is er ook een enorm draagvlak voor goedgemaakte spullen, met de hand gemaakt door vakmensen die vaak tientallen jaren ervaring hebben. Men neemt de tijd. Kwaliteit gaat boven alles. Die instelling mis ik - doorgaans - enorm in Nederland.

In Tokyo klontert de schoenindustrie samen in de wijk Hanakawado, een deel van Asakusa. Alles zit er; van goedkope plastic slippergroothandelaren tot specialistische zaken met klassiek handgereedschap. Ik heb er een paar middagen rondjes gelopen, ik heb nog steeds niet het idee dat ik overzicht heb, ik ben vast vier keer langs de beste winkel gelopen zonder er naar binnen te stappen; het zij zo. Neem de metro naar Asakusa station, negeer de grote tempel en loop richting het noordoosten.

KKMamoru

Toen ik voor het eerst deze wijk inging had ik maar één doel: een echt Japans schalmmes aanschaffen. Ik had me goed voorbereid door in google maps te graven en te googlen (met hulp van mijn Japanse vriendin) op schoenmakers, schoenmakersgereedschap enzovoorts. Driekwart van de winkels is voor ons niet te vinden op internet dus neem de tijd en kijk goed om je heen. Het schalmmes bleek gemakkelijk te vinden!

KKMamoru

KKMamoru - Erg toegankelijke grote winkel, goed assortiment, je kunt je gang gaan en wordt niet echt in de gaten gehouden. De meeste items liggen gewoon in kasten, alleen enkele duurdere stukken gereedschap liggen achter glas. Middensegment qua prijzen. Aangeschaft; draadschaartje, rasp voor hakken, meerdere schalmmessen, rasp, veters, leren stroken voor goodyear, holpijpjes in speciale maten. www.kkmamoru-nyshop.com

B.V. Otani

B.V. otani winkel - Geweldige oude-stijl-winkel om te zien. Je kunt niet echt zelf rondstruinen, maar dat is hier niet erg. De eigenaars (een echtpaar) lijken vriendelijk, wel zwijgzaam. Ik heb een tijd lang alles staan bekijken en heb wat kleine dingen gekocht. Aangeschaft; kwastjes, tackswipper, klein raspje.

B.V. Chikao - Alles in vitrines, kleiner aanbod. Ik heb het idee dat ik hier iets gemist heb (of niet goed doorgevraagd?) maar ik had toch al bijna alles wat ik zocht al dus heb voor de vorm maar een zilverpen aangeschaft. Aangeschaft: obligate zilverpen. www.chikao.co.jp.

Kojima Daisuke

Winkel Kojima Daisuke - Aardige mensen, alles in vitrines dus vragen en lief lachen. Ik kocht hier een geweldige schaar. Aangeschaft: loeischerpe schaar voor overleer.

Miyazaki

Winkel Miyazaki – Zag er goed uit maar ik had alles dat ik zocht al dus ben niet binnengestapt. Aangeschaft: niets

Ik heb een kleine kaart gemaakt in google maps; alleen de dingen die ik zeker weet staan er op. Als je meer wilt weten stuur me dan een bericht via De Schoenwerkplaats; de adressen die ik verder heb kunnen zomaar een blokje verkeerd zitten. Daarnaast heb ik via instagram verschillende schoenmakers in de buurt gevonden, waarvan ik er één bezocht heb; Tate Shoes. Atsushi Tate maakt in zijn eigen werkplaats met de hand onderwerken voor het luxe herensegment. Communicatie liep via Google translate, maar dat was niet erg; het werk sprak voor zich. Toen ik vertrok raadde hij me B.V. otani aan. Wanneer je naar Tokyo gaat en je bent van plan Hanakawado in te gaan om je te vergapen aan het geweldige gereedschap kan ik je vooral aanraden om in Google Maps flink in te zoomen op deze wijk en op de straat waaraan de door mij genoemde winkels liggen, ik heb daar voor mijn bezoeken veel informatie uit gehaald.

Foto's en tekst: Leonie Huinink
Met dank aan Marcel Bokhove.

In het atelier van Ike van der Plas

In het atelier van Ike van der Plas

In de klas bij Liesel Swart

In de klas bij Liesel Swart