Schoenenpraat met
SKUA Studio


Schoenenpraat, een appgesprek tussen ons – Leonie Huinink (L) en Milou Hillegers (M) - en iemand uit de branche. Dit keer niet in gesprek met één maar met twee schoenmakers: Naomi Hille (N) en Anousjka Röben (A), de namen achter het nieuwe label SKUA Studio. Vorig jaar debuteerden ze met een collectie tijdens de Milaan Fashion Week in samenwerking met Marlou Breuls. Nu, een jaar verder, vertellen ze wat er zoal gebeurd is en wat we nog kunnen verwachten. En dat is nogal wat!

 


M: Hoi!
L: Ha! Ik ben er ook, goeiemorgen allemaal.
N: Morning!
A: Hello! Ik ben er ook!
M: Hoe gaat het met jullie?
A: Hier gaat het supergoed! Druk in de weer en gelukkig gezond.
M: Ah fijn! Ik zag dingen voorbij komen op Instagram waar ik erg nieuwsgierig van werd. Vorig jaar spraken we al met Naomi, toen waren jullie net begonnen. Nu een jaar verder is er een knappe lijst aan samenwerkingen ontstaan geloof ik. Vertel ons meer!
N: Ja, echt zulke toffe opdrachten. We komen haast niet toe aan onze eigen productie, die er dus ook nog uit moet voor oktober! We hebben net afgelopen weekend schoenen afgeleverd voor lady Gaga en we zijn nu bezig voor Solange Knowles.
M: Meen je niet?! Wat tof! Mag je ons wat laten zien?
A: Ja super gaaf! We geloven het bijna zelf niet. Van Lady Gaga kunnen we helaas nog niets laten zien. Maar Solange heeft laarzen gekocht van de samenwerking met Neith Nyer.
L: Wat gaaf!
N: Ja, dat was een privé aankoop wat het eigenlijk nog vetter maakt. Lady Gaga gaat natuurlijk via een stylist.
M: Hoe komen artiesten als Lady Gaga bij jullie terecht?
A: Dankzij onze samenwerkingen hebben we mogen showen op evenementen met een groot bereik zoals de modeweken in Parijs, Berlijn en Milaan. Hierdoor is het balletje een beetje gaan rollen.


Solange Knowles kocht een paar van de laarzen rechts


M: Met wie hebben jullie ondertussen al samengewerkt?
N: We hebben vooral met beginnende designers samengewerkt zoals Florentina Leithner uit Antwerpen en Neith Nyer uit Parijs.
L: Wat is jullie hoogtepunt van het eerste jaar SKUA Studio?
N: Het hoogtepunt is toch zeker wel het starten van ons eigen productie! Die collectie gaan we aankomende maand tonen.
L: Superbenieuwd naar! Kun je ons al wat laten zien?
N: Helaas kunnen we nog niets laten zien. Voor deze lijn hebben we alles zelf lokaal geproduceerd in Utrecht, alles is volledig met de hand gemaakt. Van het maken van de mallen voor de hakken tot aan het laatste stiksel. De collectie is in 60’s Space Age stijl met Valentina Tereskovja als onze muze; zij was de eerste vrouw die naar de ruimte ging. Ze deed dit helemaal alleen en was pas 26 jaar oud!
A: Echt een bad ass.


Valentina Tereshkova

M: Wanneer kunnen we de lancering (leuke woordspeling) verwachten?
A: We willen dit doen tijdens de Dutch Design Week (17 oktober – 25 oktober 2020). We hebben nog heel veel te doen!
L: Weten jullie al wat een paar gaat kosten en waar we ze kunnen kopen?
N: We gaan eerst van start met onze eigen website: skuastudio.com. Daarnaast zullen we de collectie actief promoten via Instagram. We zijn ook van plan een PR-bureau in te schakelen maar dat loopt door de coronacrisis nu allemaal even anders. De prijzen variëren van 500 tot 1200 euro; afhankelijk van het model.
M: Dat is betaalbaar voor een paar wat met de hand en lokaal gemaakt is!
N: Ja, dit kan dankzij een efficiënte productiestroom die we hebben kunnen realiseren in onze studio. Wat we bijvoorbeeld vandaag uitsnijden, kunnen we de volgende dag stikken enzovoort. We zijn nu druk bezig met de prototypes in alle maten.
A: Wanneer we deze klaar hebben willen we op bestelling gaan produceren. We zullen ook grote maten aan gaan bieden. We beginnen met zes modellen: twee typen laarzen, twee instappers, twee sandalen en een avant-garde model!
N: Je kunt de schoenen dus ook bestellen in grotere maten (>42) of zelfs als je twee verschillende maten hebt.
M: Je snapt dat ik nu natuurlijk reuze benieuwd ben naar hoe het eruit ziet!


A: Nou vooruit, een foto. Omdat jullie zo lief zijn.
N: Met afneembaar tasje voor de vrouwelijke verzorgingsproducten.
L: Tampons zijn ook een soort kleine raketjes.
N: Haha, dan is die cirkel helemaal rond!


M: Zijn er, naast de eigen lijn in oktober, nog meer dingen die we kunnen verwachten van SKUA?
N: We zijn momenteel bezig met het Upcoming Designers Project van Micam Milano. We zitten in de voorselectie om auditie te doen. Er worden dan twaalf designers uitgekozen om op de grootste schoenenbeurs in Europa te staan! Dit is voor ons merk een mooie kans om potentiële klanten te bereiken en om ons netwerk uit te breiden.
M: Wanneer is Micam Milano? Februari?
N: Ja! Oh meteen stress in Anousjka d’r ogen!
M: Jullie ontwerpen en produceren alles dus zelf in jullie studio in Tienhoven. Krijgen jullie hulp bij de productie, in de vorm van stagiaires of hebben jullie collega's?
N: Ja we hebben op het moment twee fantastische stagiaires Niels van Boxtel en Tessa Schoenmakers. We vormen een goed en gezellig team met z’n vieren.
L: Ze vallen dus mooi met de neus in de boter met al die projecten!
N: Ja! Niels is zelfs fan van lady Gaga!

Gemaakt in samenwerking met ontwerper Danny Reinke


M: Nu jullie dus zo lekker bezig zijn, betekent dat ook dat jullie je centen verdienen met SKUA Studio?
A: Goede vraag! Dat is wel de bedoeling met onze eigen collectie. De afgelopen twee jaar hebben we beiden enorm geïnvesteerd in machines en naamsbekendheid; de opbrengst van alle opdrachten is direct weer besteed aan de studio. Dat geven we ook aan bij onze stagiaires. Het is ontzettend hard werken en we hopen er dit jaar echt onze boterham mee te kunnen verdienden.
M: Welke keuzes hebben jullie moeten maken om SKUA Studio naar een hoger niveau te brengen?
A: We hebben een lening afgesloten om door te kunnen gaan. Een risico, maar als je zeker van je zaak bent en door blijft gaan dan zijn wij er van overtuigd dat het uiteindelijk z’n vruchten afwerpt.
L: Wij staan in ieder geval achter jullie. En goed dat jullie er zo hard voor gaan Is het idee achter SKUA hetzelfde gebleven sinds we elkaar vorig jaar, aan het begin, spraken?
N: Waar het eerst alleen SKUA was, is het nu SKUA Studio geworden. Maar het idee is nog steeds hetzelfde: handgemaakte schoenen van duurzame materialen die helemaal lokaal geproduceerd worden. De schoenen zijn kleurrijk, edgy en tegelijkertijd ook classy.

 

Gemaakt in samenwerking met ontwerper Marlou Breuls


M: Willen jullie zelf nog iets kwijt?
N: Ja! Pippi Langkous zei ooit: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Dat is een goede quote voor alle beginnende schoenmakers en -designers. Gooi jezelf er helemaal in en vertrouw erop dat je het kunt leren!
M: Mijn laatste vraag; wat staat er vandaag op jullie to-do list?
L: Alles stikken? 
N: We gaan vandaag een bestelling afronden en met het lookbook aan de slag
L: Succes dan vandaag. Hopelijk loopt alles lekker door.
M: Zet 'm op!

Foto (en foto header): Roos Klijn

Wil je samenwerken met Naomi en Anousjka? Je vindt ze hier op De Schoenwerkplaats. Plaats een oproep en wie weet maken jullie binnenkort samen de mooiste schoenen. SKUA Studio schoenen kopen? Houd de website in de gaten!


Mede mogelijk gemaakt door:

Leuk dat je er bent!

Laten we contact houden en leer ons beter kennen