Kom in contact met de beste schoenmakers voor het realiseren van je ideeën

Het Schoenenkwartier gaat open!

Het Schoenenkwartier gaat open!

Je kunt het haast niet gemist hebben, want ze zijn overal met foto’s, filmpjes en andere aankondigingen die er voor zorgen dat we nu al uit kijken naar de opening van het nieuwe schoenenmuseum: Het Schoenenkwartier!

Voor wie het wel gemist heeft: in 2017 sloot het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk de deuren en sindsdien is er hard gewerkt om het nieuwe museum gereed te maken voor de opening in juni. Ondertussen weten we al een beetje wat we mogen verwachten; een kenniscentrum, het museum en een Maaklab. Voor dat laatste gingen we in gesprek met Marijke Bruggink en Tessa Schoenmakers. Hierover later meer want Erik Hondebrink bezocht nog vóór de deuren officieel open zijn het museum en neemt ons mee:


Een paar weken geleden heb ik een rondleiding gehad in Het Schoenenkwartier, een heel mooi nieuw schoenmuseum in Waalwijk. Directeur Anouk van Heesch leidde ons rond en vertelde enthousiast over wat er allemaal te zien en te doen is.

Naast de vaste collectie is er een maaklab voor experimenten, onderzoek en innovaties op schoenengebied. Ook komt er ruimte voor workshops. Ook is er veel aandacht voor samenwerking met bedrijven en scholen in de omgeving. Dat was onder andere te zien aan het meubilair en een wand van hele speciale keramische tegels zoals te zien op onderstaande foto. De uitgebreide bibliotheek met boeken over schoenen is straks voor iedereen toegankelijk.

Een geweldige aanwinst voor de regio en voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, techniek en geschiedenis. Thematentoonstellingen, de vaste collectie, er is veel meer te zien dan dat ik hier opnoem. 28 juni opening, ik kan niet wachten.

- Erik Hondebrink (orthopedisch schoentechnicus)


Nog even over het Maaklab waar ook Erik over schreef. We spraken met Marijke Bruggink, verantwoordelijk voor het opzetten van de maaklabs, over wat we kunnen verwachten. Je kunt er bijvoorbeeld een werkplaats huren of een workshop volgen (voor zowel beginners als voor professionals) en er zijn er veel verschillende machines waarmee gewerkt kan worden. Je kunt het vergelijken met het Textielmuseum in Tilburg. Marijke vertelde ook dat er projecten zullen worden opgestart waarbij professionals uit verschillende disciplines samenwerkingen aangaan om van en met elkaar te leren en te onderzoeken. Hetzelfde doet het Ambachtenlab. Marijke is nauw betrokken bij het Ambachtenlab en heeft een adviserende functie binnen het team. We vroegen of het Maaklab met het aanbod zal concurreren met de bestaande schoenenopleidingen en cursussen. Dit is niet het geval: het Maaklab wil juist ondersteunend hieraan zijn door het aanbieden van stages, summer school, speciale workshops voor studenten en door een plek te zijn waar professionals elkaar kunnen ontmoeten.

Tot slot hadden we het over de bekende werkplaatsborrel. We kunnen helaas nog niets zeggen maar er wordt aan gewerkt en de borrel zal dit jaar nog plaatsvinden. Gelukkig kunnen we eerst allemaal een bezoek brengen aan het Schoenenkwartier!

Foto’s: Erik Hondebrink

Schoenenpraat met SKUA Studio

Schoenenpraat met SKUA Studio