Waarom De Schoenwerkplaats?

Met het online platform willen we makers en opdrachtgevers binnen de schoenenbranche samenbrengen op een eerlijke en eenvoudige manier. De Schoenwerkplaats is ontstaan uit een droom over gelijke kansen voor alle schoenmakers zodat we Nederland op dit gebied weer op de kaart kunnen zetten.

Nederland telt honderden schoenmakers in verschillende disciplines. Toch kiezen we er vaak voor goedkope en slechte kwaliteit schoenen te dragen met alle voetklachten van dien. We hebben het dan nog niet eens gehad over de vervuilende productie van dit schoeisel.

De Schoenwerkplaats wil op een eenvoudige en snelle manier de consument, de industrie of een werkgever met een schoenmaker in contact brengen. Op deze manier creëren we gelijke kansen voor alle schoenmakers en –ontwerpers en kan de opdrachtgever kiezen met welke schoenmaker hij een samenwerking aangaat. 


Milou Hillegers
Initiatiefneemster
 

“Met een Ambachtelijk Schoenmaker certificaat op zak heb ik in 2013 de afslag naar de orthopedische kant van het vak genomen.

Toen ik merkte dat veel beginnende schoenmakers moeite hadden met het vinden van werk of opdrachten ben ik begonnen met het uitwerken van De Schoenwerkplaats.

Met de website wil ik een bijdrage leveren aan de groei van de schoenmaaksector. Het is hierbij belangrijk dat de gebruiker de noodzaak van duurzaam, eerlijk consumeren en lokale productie inziet. Op deze manier maken we samen de branche weer sterk en zorgen we voor een gezonde schoenen consumptie!”


Leonie Huinink
Redacteur
 

“Na de kunstacademie (abk) ben ik via een toevallige ontmoeting met een schoenmaker in het vak terechtgekomen. Wel had ik altijd al een grote voorliefde voor mode, ik heb zelfs kort een winkel gehad waarin ik tweedehands kleding van mijn favoriete ontwerpers verkocht.

Tijdens de opleiding ambachtelijk maatschoenmaken werd het me snel duidelijk dat ik dat nog heel lang wilde gaan doen. Daarna kwam ik er via een baantje bij een podotherapeut achter dat ik ook de orthopedische kant van het vak wilde beheersen.

Tegenwoordig werk ik bij Santulli Orthopedie, een bedrijf in Amsterdam waar ik binnen de orthopedie mijn creativiteit kwijt kan - een geweldige combinatie. Ik werk af en toe voor modeontwerpers en ik maak schoenen voor opera- en theaterproducties. Daarnaast maak ik vrij werk. Milou en ik hebben elkaar ontmoet tijdens het eerste jaar van de opleiding Ambachtelijk Schoenmaken in Utrecht. De Schoenwerkplaats is een geweldig initiatief dus ik werk mee.”

Mede mogelijk gemaakt door:

Leuk dat je er bent!

Laten we contact houden en leer ons beter kennen